Når der ændres på de faste rutiner, for børn og unge med kognitive udfordringer, f.eks. i vinterferien, er det ofte ret udfordrende. Vi har derfor samlet 3 råd, der kan gøre en forskel og som ikke er for tidskrævende.:
1. Information giver forudsigelighed og ro
Det første råd er, at du som støtteperson skal huske at “ingen information giver uro”. Derfor er det vigtigt at der er struktur i ferien, uanset om den holdes hjemme eller i skal ud at rejse.
Det betyder ikke at der skal være en tætpakket ugeplan, men blot at der skal være en plan. Bevar eksempelvis de punkter i strukturen der går igen, som f.eks. spisetider, hvornår i står op og går til ro. Skal der i perioder bare slappes af, så lav en aktivitet der hedder “lave ingenting” eller “fri leg” osv. Bare husk, at ingen information er kaos for mange mennesker med kognitive udfordringer, hvorimod information giver forudsigelighed og ro.
2. Billeder af destinationen og gæster
Det andet råd er at hvis i skal ud at rejse eller have gæster, så læg det i strukturen eller kalenderen. Enkelte billeder fra destinationen eller af dem der kommer på besøg, vil gøre en kæmpe forskel. I Symbolkommunikation app’en er det let af bruge egne billeder eller billeder du har fundet på nettet. Er du i god tid kan du benytte “Huskepost” funktionen, der viser en nedtælling i kalenderen til i f.eks. skal på ferie. Ved at gøre det, uanset om du benytter en digital struktur eller en analog, skabes der samtidig tillid til, at kalenderen eller strukturen er til at stole på.
3. Forbered dagligdagen
Det trejde og sidste råd i denne omgang er, husk at forberede dagligdagen igen. At bruge lidt tid på at forberede barnet eller den unge på det der skal ske efter ferien, kan bidrage til at gøre overgangen til dagligdagen meget mindre stressende. Vi ved godt at det kan være udfordrende for mange støttepersoner, der jo helst ikke vil bruge for meget tid i ferien, på at tænke på det der ligger efter ferien. Ikke desto mindre betyder forudsigelighed enormt meget for mennesker med særligt behov for struktur.
Vejret i vinterferien kan vi desværre ikke hjælpe med … Men de tre råd her, kan hjælpe mennesker med f.eks. autisme, Aspergers, ADHD eller andre kognitive udfordringer til en mere rolig og forudsigelig vinterferie, uanset om der benyttes en digital struktur som f.eks. Symbolkommunikation eller et analog skema.
Rigtig go’ ferie
PS: Har du erfaringer der kan være til gavn for andre støttepersoner, må du endelig dele dem med os på symbol@exakt.dk, facebook.com/symbolkommunikation eller på Instagram.