Den ferietid der skulle være afslappende, bliver ofte stressende for familier med børn med Autisme, Aspergers, ADHD, ADD eller andre kognitive udfordringer.

Uanset om familien skal ud at rejse eller blot være hjemme, er udfordringen at barnet eller den unge dreng eller pige tages ud af vante rutiner.

Skal man ud at rejse, kan det skabe endnu større udfordringer pga. de mange nye indtryk, nye mennesker og ændrede omgivelser.

Men du kan gøre noget…her følger 3 råd, fra Symbolkommunikation brugerne der kan gøre en forskel:

Ingen information er kaos for børn…Råd 1.

Med Symbolkommunikation er det let at tage struktur og guider med på ferie.

Struktur med faste rutiner er vigtig for børn med Autisme, ADHD eller andre kognitive udfordringer.
Så lav en struktur for ferien, enten om det er hjemme eller på rejsen, det vil give ro og tryghed…Barnet kan jo ikke holde ferie fra sin Autisme eller ADHD.

Betyder det så at du skal lave en tætpakket struktur i ferien?
Nej, du skal bestemt ikke pakke dagen med aktiviteter for at råde bod på de manglende skoleaktiviteter, men lav et skema med dagens/ugens faste aktiviteter.

Hvis der er en dag med fri til at gøre lige hvad man vil, så skriv det i kalenderen. Ingen information er kaos for børn, unge og voksne med kognitive udfordringer. Hvorimod f.eks. “Fri leg” eller “Lege ved poolen” vil give ro.

Skal du rejse eller ha’ haven fuld af gæster…Råd 2.

Nogle der skal ud at rejse, har på forhånd fundet billeder af hotellet eller ferielejligheden samt omgivelserne og lagt dem i strukturen, så barnet kan forberede sig på de ændrede omgivelser.

Det samme er tilfældet hvis man skal holde ferie hjemme, men f.eks. skal besøge en seværdighed i ferien, på udflugt eller ha’ haven fuld af gæster. Find et billede og læg det i strukturen, så du og barnet derved får mulighed for at forberede jer på aktiviteten sammen.

I Symbolkommunikation er det ret let at benytte egne billeder, eller billeder fundet på nettet i dagsstrukturen. Ved at benytte Symbolkommunikations “Huskepost” funktion, kan f.eks. ferie forberedes lang tid i forvejen.

Husk også at forberede dagligdagen igen…Råd 3.

Noget der kan være næsten ligeså vigtigt, er at forberede dagligdagen efter ferien.
At forberede hvad vi skal tilbage til når ferien er slut, kan gøre overgangen væsentlig mindre stressende.

Det kan virkelig være en svær øvelse, da vi der ikke har dette behov jo helst ikke vil tænke på at ferien slutter igen, fra første feriedag. Brugere der benytter Symbolkommunikation har gjort det ved at lave en daglig aktivitet i feriestrukturen, der forbereder f.eks. omgivelserne i skolen og klassen.

Del endelig dine erfaringer med os på symbol@exakt.dk eller facebook.com/symbolkommunikation

Rigtig go’ ferie

Brugerne siger:

“Vores søn med autisme lærte hurtigt at bruge Symbolkommunikation, da det er meget logisk opbygget
Det gav meget fint mening for ham at kunne følge med i dagens program på sin egen telefon”
Anne Marie, Mor til dreng med autisme

“Symbolkommunikation er meget nemt og hurtigt at arbejde med og teknisk set meget simpelt og kræver ikke en stor viden i forhold til elektroniske hjælpemidler”
Susanne, Inklusionsvejleder og ressourcepædagog

Struktur og guider med overalt

Symbolkommunikation virker på alle enheder.

Hent app'en

Kontakt

Adresse
EXAKT
Stenholm 7
9600 Nørresundby

Åbningstider
Mandag—fredag: 8:00–15:00
Lørdag & søndag: Lukket

Kontakt
Tlf: 9819 3533
Mail: symbol@exakt.dk