Børn og unge med en autismediagnose, kan jo ikke holde fri fra diagnosen selvom de har juleferie. Og netop en juleferie indeholder flere elementer der kan udfordre disse børn og unge særligt.

Nogle dage nyder resten af familien måske at der skal slappes helt af ved at kalenderen er helt tom. Andre dage er derimod fyldt med aktivitet der ligger langt udenfor de normale daglige rutiner, og måske med masser af nye ansigter. Det betyder at selv faste rutiner som spisetider og sovetider flyder fuldstændigt, set fra barnets synspunkt…alt føles pludseligt usikkert og utrygt.

Så her er 2 let anvendelige råd, der kan gøre en kæmpe forskel for barnet og familien…

1. Skab forudsigelighed og ro med information

Det første råd er, at du som forældre eller støtteperson skal huske at “ingen information giver uro”. Derfor er det vigtigt at der er en vis struktur i juleferien, uanset om der sker meget eller ingenting.

Det betyder ikke at der nødvendigvis skal være en tætpakket ugeplan, men blot at der skal være en plan. Bevar gerne de punkter i strukturen der går igen, som f.eks. spisetider, hvornår i står op og går til ro. Skal der i perioder bare slappes af, så lav en aktivitet der hedder “lave ingenting” eller “fri leg” og evt. med nogle aktivitets valgmuligheder.

Men husk, at ingen information er kaos for mange for børn og unge med kognitive udfordringer, hvorimod information giver forudsigelighed og ro.

2. Billeder af dem i skal besøge og af gæster

Det andet råd er at hvis i skal i byen eller have gæster, så læg det i den visuelle kalender. Meget gerne med billeder af dem i skal besøge eller af dem der kommer på besøg, så barnet kan forberede sig på hvem de skal være sammen med, hvad der skal ske og hvor længe det varer.

De 2 råd kan hjælpe børn og unge med en autismediagnose, til mere ro og forudsigelighed juleferien. uanset om der benyttes en digital struktur som f.eks. Symbolkommunikation eller et analog skema.

En ekstra bonus ved at følge de 2 råd, er at der skabes tillid til at jeres visuelle kalender er til at stole på.

Rigtig go’ juleferie

PS: Har du erfaringer der kan være til gavn for andre støttepersoner, må du endelig dele dem med os på symbol@exakt.dkfacebook.com/symbolkommunikation eller på Instagram.

Struktur og guider med overalt

Symbolkommunikation virker på alle enheder.

Hent app'en

Kontakt

Adresse
EXAKT
Stenholm 7
9600 Nørresundby

Åbningstider
Mandag—fredag: 8:00–15:00
Lørdag & søndag: Lukket

Kontakt
Tlf: 9819 3533
Mail: symbol@exakt.dk